nedelja, oktober 30, 2005

Foto Utrinki - Sladice (in recepti!!!)


Kraljica tort Hali s svojo umetelno in božansko dobro torto!

Zaupala nam je recept za sadni nadev:
------------------------------------------------------------
Torej bile so borovnice in jagode - oboje zmrznjeno. Dodala sem cca 3 dcl vode in zavrela, notri zakuhala malinov puding (sem ugotovila, da jagodnega ni pri hiši). Pustila, da se dobro ohladi, nastane žele. 1l sladke smetane (najraje imam kar sladko smetano najboljšega soseda - polni pa mlekarna Celeia) sem stepla, dodala žele - puding s sadjem, premešala in nadevala torto. Biskvit sem delal v razmerju: 5 jajc in 5 žlic sladkorja sem stepala, da je fino naraslo, potem dodala 5 žlic moke in narahlo premešala ter dala pečt.
------------------------------------------------------------
Enostavno? Hja, meni se ne zdi, je pa bilo za vse prste obliznit!



Ježke je prispevala Mimi, tudi recept je napisala na forum, da bomo lahko doma delali reprize :-)) :

Malo sem pokombinirala. Raje kar sama spečem biskvit (še ceneje je), po možnosti še kakšen dan prej, da se malo posuši. Biskvit naredim kar po receptu, četudi bi bil zame kot običajni biskvit presladek in premasten, vendar za bombice/ježke potem ne dodajam več maščobe, sladkorja pa tudi ne dosti.
Osnovni univerzalni recept: 4 jajca, 25 dag sladkorja (v receptu je sicer celo 30 dag), 35 dag moke, 1 pecilni, 2 dl mleka, 1,5 dl olja. Za velik pekač od pečice naredim iz 6 jajc, ravno za cel pekač naraste, biskvit se lepo razdrobi.
V večjo skledo razdrobim biskvit, dodam: lahko čokolado v prahu (kar kakšnih 20 dag), lahko Benko, lahko kokosovo moko (tudi celo vrečko). Včasih sem dodala še mlete orehe, stvar okusa. Mlete kakšne druge oreške. Fino pride tudi dodana marmelada, mimogrede porabiš tisto, ki je nihče več ne mara. Kuhan puding lepo poveze.
Potem vse skupaj zalijem z veliko toplega mleka, pripravi kar ½ litra (za biskvit iz 6 jajc tudi ¾ litra, odvisno od dodatkov). Mleko lahko odišaviš z rumom ali s čim drugim. Namesto mleka lahko seveda tudi sadni sok, razredčen sirup. S sokom pridejo bolj sveze, socne, z mlekom so bolj cokoladne. Zmešaš, poskusiš, zmešaš... Za svežino lahko tudi tistim z mlekom dodaš sok sveže stisnjene pomaranče, zaradi mleka ne moti, doda pa svežino. Masa se lepo oblikuje, v bombice, ježke... Povaljaš jih v kokosovi moki, čokoladnih mrvicah, mletih orehih ali v ničemer, potopiš v stopljeno čokolado, vse je dobro. Isti dan okus in struktura še ne pride do izraza. Naslednji dan so bombice še nekoliko bolj kompaktne in precej bolj okusne. Če želiš bolj kompaktne, v maso dodaš nekaj stopljenega masla, naslednji dan se utrdi.
Nekaj jih obvezno takoj naložim v papirčke, v banjice od sladoleda in v zamrzovalnik. Potem pa presenečenje enkrat vmes, ko se na mizo pričara samo nekaj bombic, ne cela skleda...
Ježki na srečanju so bili zaliti z mlekom oz. kakavom, na koncu še sok sveže stisnjene pomaranče. Čokolada v prahu, kokosova moka. Nič drugega. Naslednjič jih bom zalila samo s pomarančnim sokom, brez mleka, bomo videli. Na srečanju so bili malo spacani...
------------------------------------------------------------------------------------------------
O kakšni spacanosti sicer jaz nič ne vem...


Natka je prinesla dvoje vrste mafinov, očitno so na fotografa počakali samo še tile čokoladni. Recept pa je takšen:
-----------------------------------------------
ČOKOLADNI MUFFINI S SUHIMI MARELICAMI
15 dag čokolade za kuhanje
12 dag masla
15 dag suhih marelic
15 dag moke
10 dag mletih lešnikov
1/2 pecilnega praška
2 jajci
10 dag sladkorja
3 dcl nav. jogurta
Pečico ogrejemo na 180 celzijev (ventilatorsko na 160). Čokolado in maslo stopimo v vodni kopeli. Marelice nasekljamo. Moko, mlete lešnike in pecilni zmešamo. Jajci, sladkor in jogurt stepemo, hitro vmešamo moko z lešniki in pecilnim. Vmešamo še stopljno čŤokolado z maslom in marelice. Napolnimo pekač za muffine in pečemo cca 20 - 25 minut. Pečico potem ugasnemo in pustimo kolačke še cca 3 minute v pečici, da se 'umirijo'.
----------------------------------------------------------------------------------------------









Orehi, ki so se v ustih stopili. Avtor ta trenutek še neznan, tiralica razpisana. Do tega trenutka smo uspeli izvedeti, da je orehe prinesla Dreja, spekla pa jih je njena sestra. Recept pa za enkrat še skrbno čuva kot hišno skrivnost :-))). Se priporočamo še za kdaj, če že recpeta ne bomo videli :-)))















Tole so pa tisti slastni rombi, katere je spekla dd (res upam da sem si prav zapomnila), recept pa je takšen:
------------------------------------------------
20 dag lešnikov ali orehov (mletih)
10 dag sladkorne moke
10 dag mlete čokolade
2 jajci
20 dag masla
2 žlici moke
VSE to dobro zmiksaš in zamešamo k snegu iz 4 beljakov
Pečeš na 180° pol ure.
Medtem zmiksaš 4 rumenjake z 10 dag sladkorja. Poliješ po vročem pecivu in daš nazaj v pečico. Pečeš še pet minut, nato pečico ugasneš in pustiš pecivo notri čez noč!!!!!!!!!!!!!! Ne odpiraj!Preliv: 10 dag sladkorja v prahu, 10 dag masla, 10 dag čokolade za kuhanje, 2 žlici mleka.
------------------------------------------------------------------------------------------------


Bacek se je posebej potrudila in prinesla kar dve vrsti sladkega greha. Poleg skutnega peciva tudi palačinke. Recept:
------------------------------------------------------
Spečeš palačinke, namažeš s skuto (ki sem ji dodala rozine, vanili sladkor, kislo smetano). Palačinke v posodi prerežem in preden jih dam pečt jih še polijem z mešanico kisle smetane in jajčka + malo sladkorja. Pečem nekje na 160 stopinj cca pol ure.
--------------------------------------------------------











Skutine ledene kocke so prispevek Deje+3. Odlično pecivo! Recept je bil pred časom objavljen na forumu Prehrana, napisala ga je Nani:
------------------------------------------------
SKUTINE LEDENE KOCKE
TESTO
250g zmletih albert keksov
200 g margarine
grobo zmleti lešniki ali mandeljni ali orehi ( to lahko dodaste, če želite) približno 10 dag
Zmeljite kekse (lahko so tudi kateri drugi), dodajte margarino, in jederca, če želite. Pride zelo gosta zmese, da se ne boste ustrašle. Daste v pekač, velikosti približno 21x40 (testo porazdelite z žlico, roko...)
in pecite 10 minut pri 170 stopinj.
Ko se stvarca peče naredite
KREMO in sicer:
1. KREMA
0,5 kg skute, najboljša je pasirana
4 rumenjaki
10-15 dag sladkorja
2 žlici soka sveže pomaranče
2 žlici soka sveže limone
sneg 4 beljakov
Fino, gladko zmešate skuto, sladkor, rumenjake, sok pomaranče in limone in na koncu dodate sneg. To kremo vlijete na pečeno podlago in pečete naprej in sicer 30 minut na 170 stopinj. Ko mine 30 minut vzemete pekač iz pečice in na to pečeno kremo vlijete še eno kremo in sicer:

2. KREMA
3 kisle smetane (male)
4 vanili sladkorje (lahko tudi več) odvisno od okusa)
In spet pečete še približno 10 minut na 150 -160 stopinj.
Krema ne sme porumeneti. Mora pa biti čvrsta.

Potem počakate, da se pecivo ohladi in ga čez noč pustite v hladilniku. Zjutraj pa navali narod!!!Zelo, zelo dobro pecivo sploh za tiste, ki obožujejo skuto.
------------------------------------------------------------------------------------------------



Takšno krasno pecivo s kokosom je pripeljala Unikatna:
------------------------------------------------
V bistvu se to pecivo imenuje šubarice in bi morala iz biskvita izrezovati z okroglim modelom kroge, potem v sredino daš nadev, pa okoli in okoli premažeš z nadevom, povaljaš v kokosu, in to potem izgleda kot takšne male tortice. Pa ni bilo časa in sem kar biskvit pustila cel, namazala noter nadev, pa še povrhu in narezala na kocke.
Evo pa še recept:


Šubarice
Biskvit:
8 jajc
13 žlic sladkorja
5 žlic vode
10 žlic moke
5 žlic olja
1 pecilni
3 žlice kakava v polovico mase
Penasto zmešaj jajca in sladkor. Dodaj vodo, olje, moko, pecilni ter čisto na koncu sneg 8 beljakov.
Peci pribl. 15 min. na 175 stopinj.
Krema:
½ litra mleka
6 žlic ostre moke
3 vanilije
Skuhaj kot puding in povsem ohladi, nato dodaj:
10 dag sladkorja v prahu
20 dag margarine
½ limoninega soka

Kokos
čokolada
------------------------------------------------------------------------------------------------



Tole kokosovo pecivo je prinesla Koni, recept pa še čakamo (no vsaj delček uganke je rešen :-)) )










Majuška je naredila piškotke, ki so bili tako krhki in nežni...
-------------------------------------------------
Kokosovi keksi z marmelado

35 dag moke, 25 dag margarine, 5 dag sladkorja, 7 dag kokosa in ščepec soli zamesimo v testo. Nato naredimo za oreh velike kroglice in v vsako z ročajem kuhalnice ali kar s prstom naredimo jamico. Damo jih na pekač in v vsako jamico damo malo trde marmelade (tekoca marmelado bo stekla ven). Pečcemo pri 180°C, da se svetlo rjavo obarvajo. Še vroče povaljamo v kristalnem sladkorju.
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Tudi vsem ostalim, ki ste prinesle sladke dobrote hvala, vseh gotovo nismo uspeli ujeti v fotografski objektiv.
Mislim, da lahko rečem v imenu vseh udeležencev: hvala in se priporočamo!


Recepte izbrskala in spravila na kup: Sonce_rumeno